Geplaatst op 14-04-2015

Zakelijk Improviseren - een workshop voor professionals...

In dit blog lees je waarom de technieken die professionele improvisatie acteurs gebruiken zo goed in te zetten zijn om zakelijk succesvol te worden.

Als je bekend bent met improvisatietheater dan weet je er in het moment waarop de acteurs een scene laten ontstaan een bijzonder krachtig en dynamisch proces plaatsvindt. In dit blog lees je hoe jij de technieken die professionele acteurs gebruiken kunt inzetten voor zakelijk succes, met het ABC van zakelijk improviseren! 

Improvisatie acteurs gaan het podium op om in de spotlights te gaan staan, in theaters, conferentiezalen, op televisie. En dat doen ze zonder dat ze weten wat ze daar gaan doen.Dat lijkt haaks te staan op de zakelijke benadering, waarbij men graag SMART werkt, met doelen, targets, die gehaald moeten worden. Strategieën, marketingplannen, meetbare resultaten die langs vooraf gestelde verwachtingen gelegd kunnen worden.

Toch heeft de zakelijke wereld veel raakvlakken met improvisatie op het podium.

 

Bij improvisatie op het toneel heb je te maken met een 'podium economie', een hoge drukpan versie van de echte economie.

Er zijn twee partijen in deze economie.
Het Publiek – de markt/de klant
en
De Acteurs – de aanbieders.

Het publiek wil iets. (humor, emotie) Ze willen daarvoor betalen...met Aandacht. En laat dat nou net zijn wat acteurs het liefste willen. Aandacht. Van het publiek.

Dat is de basis van de 'economische interactie' op het toneel. Publiek heeft aandacht – acteurs spelen om die aandacht te verdienen.

Een krachtig team met improvisatietechnieken

In een improvisatie voorstelling zijn de acteurs een team. Ze moeten samenwerken. Net zoals in het bedrijfsleven. Maar tijd voor vergaderingen, presentaties of studiedagen is er niet. Er moet nu geleverd worden, en niet over 2 minuten. Hoe krijgen de acteurs het voor elkaar om zonder research en overleg een product in de markt de zetten dat de cash flow van aandacht op gang houdt? In de Big Mo workshop 'Zakelijk Improviseren' leert het hele team het ABC van impro op de werkvloer:

Accepteren
Een improvisatie acteur accepteert harder dan een zen-boeddhist.
In plaats van  'Ja, maar', denken ze  'Ja, en'! Dat geld voor alles in de toneel werkelijkheid. Ook op de werkvloer is dit een bijzonder krachtige werkhouding. We zijn vaak gefocussed op het probleem.We accepteren de werkelijkheid niet zoals hij is, maar stellen ons voor hoe het zou moeten zijn. Logisch, want dat willen we aanpakken. Maar daarbij beperken we ons denken al. Onze focus vernauwt, en buiten de box oplossingen zien we al helemaal niet maar. Vanuit die probleemgerichte houding komt het Ja, maar denken. Ja, maar is een verkapte nee.

Beslissen
We hebben meer spijt van de keuzes die we niet hebben gemaakt, dan van de keuzes die we wel hebben gemaakt. Een improvisatie acteur is bereid om snel keuzes te maken, en de gevolgen daarvan te accepteren. In improvisatie workshops kun je leren om snel en op je gevoel te besluiten, maar je ervaart ook dat 'verkeerde' en 'foute' beslissingen minder fataal zijn dan je zou denken. 

Complementeren
Improvisatie acteurs kijken steeds wat er nodig is om de scene compleet te maken. Ze zijn er op gericht om de ideeën van de andere spelers aan te vullen.
Denk aan de woorden van JFK “Ask not what your country can do for you. Ask what you can dofor your country”

Een improvisatieacteur vraagt niet wat “wat kunnen mijn medespelers doen voor mij, maar hoe kan ik mijn medespelers laten schitteren. En deze houding maakt van de improvisatie acteur een ware teamspeler. Dit element laat zich bijzonder krachtig vertalen naar de werkvloer. Want als collega's bezig zijn om elkaar te laten schitteren, en ieder lid van een team doet dat voor elkaar, dan krijg je een geheel waarvan de som vele malen meer is dan het geheel van de losse delen.

Deze drie elementen vormen samen de basis waarop improvisatie acteur met elkaar werken. Het is wat hen in staat stelt om soepel samen te werken.Ze lijken vanzelfsprekend, en zijn dat ook. Maar in de dagelijkse werkelijkheid stuiten we soms op situaties waarbij dit ABC ver weg lijkt.Hoe je deze improvisatie vaardigheden toe kunt passen in je dagelijkse praktijk leer je in de Big Mo workshop 'Zakelijk Improviseren'.

De workshops Zakelijk Improviseren: Leer op een leuke en doeltreffende manier naar problemen kijken, beslissingen nemen en samen te werken.


Terug